Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Heeft u specifieke vragen die hier niet tussen staan, dan kunt u altijd via ons contactformulier uw vraag stellen of ons een belletje geven.

Onze meest geziene vragen

Wie zijn jullie en waarom zou ik met jullie in zee moeten?

One of a Kind Real Estate is onderdeel van One of a Kind Travel B.V.. One of a Kind Travel is in 2010 gestart met de verhuur van huizen op Ibiza. We hebben in al die jaren veel contacten opgedaan met particulieren, maar ook met vele professionele partijen die werkzaam zijn in het vastgoed. Door de jaren heen hebben we vaak de vraag gekregen om onze gasten ook bij te staan bij het kopen van een huis op Ibiza. Daar hebben wij gehoor aan gegeven. Wij krijgen veel positieve reacties over onze nuchtere maar vriendelijke no-nonsense benadering. Dat kunt u ook zien in de reviews van onze gasten, zie hier).

We werken daarnaast samen met een zeer fijne gestoria (administratiekantoor) en advocaat, wat ons is staat stelt u van begin tot eind op een zeer professionele manier te begeleiden.

Voor meer informatie wat wij voor u kunnen betekenen, kijk hier of neem per telefoon of via dit contactformulier contact met ons op. We hopen van u te horen!

Hoe plan ik een bezichtiging in?

Als u concrete interesse hebt in één of meerdere objecten kunt u deze komen bezichtigen op Ibiza. Wij laten u weten wanneer de panden te bezichtigen zijn. Veel objecten op onze website staan ook in de verhuur. Vooral in de zomer is het inplannen van bezichtigen lastig en vaak alleen mogelijk op de zaterdag binnen een concreet tijdsbestek. Dit geldt niet voor de winter, deze periode is het beter in te plannen naar een datum waarop u kan. Wij kunnen u ophalen vanaf het vliegveld of u kunt naar ons kantoor komen. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op.

Wanneer is de beste periode om een huis/appartement te bezichtigen op Ibiza?

In de regel zijn het voor- en najaar de beste periode in het jaar om huizen te bezichtigen. In het hoogseizoen worden veel huizen verhuurd. Wij raden dan ook aan om uw wensen bij ons kenbaar te maken zodat wij hier rekening mee kunnen houden. De beste periodes voor bezichtigen zijn bij voorkeur tussen januari en juni en september tot half december.

Waar zijn jullie gevestigd?

Ons hoofdkantoor (One of a Kind Travel) zit in Amsterdam op het volgende adres:Keizersgracht 560, 1017EM AmsterdamOns makelaarskantoor One of a Kind Real Estate (onderdeel van One of a Kind Travel) bevindt zich op de weg van Ibiza stad naar Santa Gertrudis op het volgende adres:Polígono Ca na Palava, Carretera Santa Gertrudis, Km. 0.5  07819 Santa Eulalia, Islas Baleares

Wat zijn de kosten koper op Ibiza?

De kosten koper liggen in Spanje een stuk hoger dan in Nederland helaas. Dat komt vooral door de hoge overdrachtsbelasting. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje betaalt u 10% BTW. (IVA in het Spaans) en daarbovenop komt nog een zegelbelasting van 1,5%. Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u een overdrachtsbelasting, ITP. Dit is de ‘Impuesto de Transferencia de Propiedad’. Deze ligt tussen de 8% en 11% (tot €400.000,- 8%, tot €600.000, 9%, tot €1.000.000 10% en boven de €1.000.000 11%). Over de aankoop van een stuk bouwgrond betaalt u overigens 21% BTW.

Verder heeft u nog de notariskosten (0,6% - 1%), advocaat- en administratiekosten (1% - 1,5%), inschrijvingskosten in het "Registro de la Propiedad", (het Spaanse equivalent voor het Kadaster in Nederland, 0,3% tot 0,7%), kosten voor het afsluiten van de bankgarantie, en eventueel nog kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

Al met al moet u in het totaal denken aan zo rond de 11 - 14% aan kosten koper.

Heb ik een advocaat nodig bij de aankoop van een huis of appartement op Ibiza?

Het korte antwoord hierop is, ja. De grootste valkuil blijkt helaas toch vaak dat potentiële kopers om geld te besparen zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Dit is in Spanje en Ibiza sterk af te raden. Ondanks dat Ibiza op 2 uur vliegen van Nederland en België ligt, heeft u te maken met een andere cultuur en taal.

Tijdens onze begeleiding in het aankoopproces werken we ook samen met een gerenommeerde advocaat om u juridisch bij te staan. De kosten hiervoor zijn in de regel tussen de 1% tot 1,5% van de aankoopsom. Dit is afhankelijk van de koopsom van het huis, en de hoeveelheid werk dat onze advocaat zal hebben in het proces.

Hierbij moet u denken aan onderstaande:

 • Legal due diligence van de onderliggende documenten van de aan te kopen onroerende zaak
 • Huisbezoek met een technisch architect en terugkoppeling
 • Opstellen of beoordelen van koopcontract en notariële akte van levering. Op voorhand neemt de advocaat de koopakte door. De advocaat gaat mee naar de notaris op de dag van passeren
 • Informeren over kosten en belastingen betreffende de aankoop
 • Informeren en organiseren van betalingen
 • Aanmelden bij de belastingdienst
 • Indienen van belastingaangiftes
 • Openen van een bankrekening
 • Omzetten van contracten van water- en lichtaansluiting
 • Verzekeringen
 • NIE nummer aanvragen

Mag ik mijn appartement of huis verhuren op Ibiza?

Appartementen mogen niet korte termijn verhuurd worden op Ibiza. Hier worden ook geen licenties voor verstrekt. Particuliere vakantiehuizen die beschikken over een 'Viviendas Turisticas' mogen wel voor vakantie verhuur verhuurd worden.

Als uw particuliere vakantiehuis nog geen licentie heeft moet u een ETV nummer aanvragen ‘Estancia Turistica en Viviendas’ in het kantoor van de directeur-generaal van Toerisme. Via deze link kunt u de aanvraag indienen. Dit kan enkel in het Spaans. Caib.es. Als u het tijdelijke ETV nummer heeft ontvangen mag u officieel starten met de toeristische verhuur van uw villa. U dient de huurinkomsten in de belastingaangifte de 'Declaración de la Renta' op te nemen. Uiteraard kunnen we dit met onze 'gestoria' voor u uit handen nemen.

De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Op dit moment moet de aanvraag eerst via het gemeentehuis gedaan worden.
 • De aanvraag kan alleen gedaan worden voor vrijstaande villa's (één woning op een perceel) en semi-vrijstaande villa's.
 • Uw woning mag niet meer dan zes slaapkamers hebben en een maximum van 12 gasten ruimte bieden. Er moet een badkamer aanwezig zijn voor elke drie gasten d.w.z. minstens één badkamer voor maximaal vijf gasten, twee badkamers hebben voor zes tot acht gasten, drie badkamers voor negen tot elf gasten en vier badkamers voor twaalf gasten.
 • Van aanvraag tot het ontvangen van uw ETV registratienummer, dient u een periode van zes maanden in acht te nemen. In deze periode zal er een inspectiebezoek plaatsvinden om te controleren of uw huis voldoet aan alle wettelijke eisen. Helaas blijkt in de praktijk dat dit op Ibiza soms een stuk langer op zich kan laten wachten.


Naast bovenstaande dient er ook nog veel ander papierwerk aangeleverd te worden. Daarom raden wij aan om dit door een (of onze) gestoria uit te laten uitvoeren.

De website met algemene informatie en voor het registreren van alle soorten accommodaties op de Balearen kunt u vinden via deze link Caib.es Govern

Hoe zijn de scholen op Ibiza?

Ibiza kent een uitgebreid aanbod van publieke- en prive scholen. De voertaal op de meeste publieke scholen is Catalaans.

De jaarlijkse kosten voor een privé school op Ibiza bedraagt ca. 5.000 a 12.000 euro per kind. Ibiza is een geweldige plek voor gezinnen – u bent hier omgeven door natuur, u woont in het midden van een fascinerende multiculturele gemeenschap en het kwaliteit van leven op het eiland is werkelijk ongeëvenaard. Opgroeien in de vrije natuur is voor kinderen een geweldige ervaring, en het hele jaar door is een overvloed van activiteiten geschikt voor ouders met kinderen beschikbaar.

Ook de scholen op Ibiza zijn internationaal en komen sterk aanbevolen. Morna College ligt net buiten Santa Gertrudis en is de meest populaire school voor vele expats. De lessen zijn namelijk in het Engels en volgen de UK National curriculum. Escuela Mestral school in Can Misses is extreem populair bij degenen die een hoogwaardige Spaanse ervaring voor hun kinderen zoeken, terwijl College Français d’Ibiza aan de rand van San Jose een Franstalig alternatief biedt. Alle 3 de scholen zijn zeer aan te bevelen en erg populair bij ondernemers en expats. Websites: http://colegio-mestral.com/w3/ en http://www.micibiza.com/ en http://www.college-francais-ibiza.com/.

Hoe werkt het schoolsysteem/educatie op Ibiza? Het schoolklassen systeem op Ibiza is volgens het oude Nederlandse schoolsysteem. Met allereerst de kleuterschool van 4-5 jaar en vervolgens de basisschool v.a. 6-12 jaar met de 1ste t/m 6de klas. Op diverse scholen dragen de kinderen nog een schooluniform. De middelbare school (ESO genaamd) is v.a. 12-16 jaar van de 1ste t/m 4de klas. Opmerking: er zijn geen niveau’s zoals Mavo, Havo, VWO dus alle kinderen afkomstig van de 6de klas basisschool gaan meestal naar dezelfde ESO (middelbare school). Van 6 tot 16 jaar ben je leerplichtig in Spanje. Na de ESO hebben de kinderen de mogelijkheid om hun schooltraject te vervolgen op de Bachillerato. Deze vervolgstudie duurt 2 jaar en is vergelijkbaar met het VWO. Na het afronden van deze studie kunnen kinderen doorstromen naar de universiteit. Veel kinderen besluiten om hun studie te vervolgen op het vaste land van Spanje.

Informatie aanvragen

Waarom bij ons?

 • Snel reactie
 • Nederlandse makelaar
 • Groot netwerk; one-stop-shop
 • Persoonlijke aandacht

Villa (Siesta)

Prijs: 13.000.000

6 slaapkamers 7 badkamers

Villa (Can Rimbau)

Prijs: 12.000.000

6 slaapkamers 6 badkamers

Villa (Port d’es Torrent)

Prijs: 1.595.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Jesús)

Prijs: 850.000

1 slaapkamers 1 badkamers

Villa (Jesús)

Prijs: 1.400.000

5 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Sa Carroca)

Prijs: 2.875.000

4 slaapkamers 5 badkamers

Villa (Cala Vadella)

Prijs: 1.775.000

5 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Roca Llisa)

Prijs: 775.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Apartment (Ses Torres)

Prijs: 735.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Santa Gertrudis)

Prijs: 6.500.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Apartment (Cala de Bou)

Prijs: 465.000

3 slaapkamers 1 badkamers

Apartment (Los Molinos)

Prijs: 475.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Ses Torres)

Prijs: 1.690.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Cala Gració)

Prijs: 950.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Apartment (Can Furnet)

Prijs: 1.585.000

4 slaapkamers 4 badkamers

House (Sant Llorenç de Balàfia)

Prijs: 4.500.000

6 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Jesús)

Prijs: 3.450.000

5 slaapkamers 4 badkamers

Villa (San Mateo)

Prijs: 3.760.000

4 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Es Cubells)

Prijs: 5.900.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Apartment (Roca Llisa)

Prijs: 499.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Apartment (Playa D’en Bossa)

Prijs: 760.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Can Furnet)

Prijs: 7.900.000

6 slaapkamers 8 badkamers

Villa (Can Germa)

Prijs: 6.500.000

5 slaapkamers 6 badkamers

Apartment (Marina Botafoch)

Prijs: 580.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Can Furnet)

Prijs: 3.350.000

4 slaapkamers 5 badkamers

Villa (Ses Torres)

Prijs: 5.500.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Santa Gertrudis)

Prijs: 4.450.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Talamanca)

Prijs: 4.595.000

7 slaapkamers 7 badkamers

Villa (Ses Torres)

Prijs: 5.500.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Santa Gertrudis)

Prijs: 4.500.000

3 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Cap Martinet)

Prijs: 5.500.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Villa (Can Pep Simó)

Prijs: 3.200.000

4 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Santa Gertrudis)

Prijs: 4.500.000

0 slaapkamers 0 badkamers

Villa (Roca Llisa)

Prijs: 6.900.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Villa (Cala Llenya)

Prijs: 1.275.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Plot (Can Rimbau)

Prijs: 2.300.000

0 slaapkamers 0 badkamers

Villa (Las Salinas)

Prijs: 1.900.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Roca Llisa)

Prijs: 3.500.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Apartment (Marina Botafoch)

Prijs: 740.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Apartment (Puerto Ibiza)

Prijs: 650.000

0 slaapkamers 0 badkamers

Villa (San José)

Prijs: 1.550.000

3 slaapkamers 4 badkamers

Villa (Cala Martina)

Prijs: 8.950.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Sa Carroca)

Prijs: 5.450.000

6 slaapkamers 7 badkamers

Apartment (Marina Botafoch)

Prijs: 1.230.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Apartment (Portinatx)

Prijs: 740.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Ses Torres)

Prijs: 1.690.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Villa (Sa Carroca)

Prijs: 3.850.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Cala Vadella)

Prijs: 3.900.000

6 slaapkamers 6 badkamers

Villa (Km4)

Prijs: 2.300.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Villa (Cap Martinet)

Prijs: 0

6 slaapkamers 8 badkamers

Villa (Santa Eulalia)

Prijs: 2.250.000

4 slaapkamers 5 badkamers

Villa (Santa Eulalia)

Prijs: 1.995.000

4 slaapkamers 5 badkamers

Apartment (Portinatx)

Prijs: 950.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Perceel met bouwlicentie

Prijs: 1.050.000

3 slaapkamers 4 badkamers

2 percelen in Vista Alegre

Prijs: 1.375.000

6 slaapkamers 6 badkamers

Buy a brand new design house in Talamanca Ibiza

Prijs: 1.075.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Park Es Vedra

Prijs: 2.050.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Appartementen in een community in Talamanca

Prijs: 1.850.000

4 slaapkamers 3 badkamers

Luxe villa’s in Cala Comte dichtbij strand met zeezicht

Prijs: 2.550.000

5 slaapkamers 4 badkamers

Villa d’Hort

Prijs: 3.150.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Villa Sense San Carlos

Prijs: 6.500.000

7 slaapkamers 6 badkamers